Hooggevoeligheid beter begrepen

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit zijn nog maar redelijk recente termen in de psychologie. Sinds 1992 kregen deze begrippen meer bekendheid door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Steeds vaker vinden volwassenen zichzelf en hun kinderen terug in de beschrijving van de (karakter)eigenschappen van gevoelige mensen. 

Aron veronderstelt dat 1 op 5 mensen een diepgaandere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft waardoor zij externe prikkels op een andere manier ervaren. Dit zorgt ervoor dat prikkels op een andere manier verwerkt worden waardoor zij interne en externe signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Het gevolg is dat een hoog gevoelig persoon snel overprikkeld kan zijn door zijn omgeving. Aan welke prikkels men precies gevoelig is, verschilt van persoon tot persoon. Dit gaat van geluiden en geuren tot emoties, sferen en stemmingen van anderen. 

De Nederlandse psychologe Janneke van Olphen pikte de term opnieuw op van Aron en doet sinds 25 jaar opnieuw onderzoek hiernaar. In haar ogen kon een grote groep kinderen met specifieke karaktereigenschappen niet 100% verklaard worden door enkel de term hoog gevoeligheid. Het waren de kinderen die heel gevoelig waren, maar daarnaast net veel prikkels willen opzoeken, sterke wilskracht vertonen en grote behoefte aan autonomie hebben. Deze 2 groepen van eigenschappen (hoog gevoelig & temperamentvol) kan tot veel innerlijke conflict leiden, en daardoor een lastige opvoeding met zich teweeg brengen. 

Janneke van Olphen heeft naar mijn gevoel de termen duidelijk begrepen en omschrijft ze zo dat iedere ouder ze begrijpt en eventueel kan herkennen bij zijn of haar kind. 

Hier vind je een overzicht van de kwaliteiten en schaduwkanten van hoog gevoelig én temperamentvol gedrag:

 

Als je de kenmerken in sterke mate herkent, dan is dit een aanwijzing dat je kind in hoge mate gevoelig is en/of een sterke wil heeft. Er is (nog) geen wetenschappelijk ontwikkelde test die definitief kan meten of jouw kind hoog gevoelig is. 

Voor ouders van hoog gevoelige en/of temperamentvolle kinderen is het niet altijd vanzelfsprekend kinderen gelukkig groot te brengen. En dat is natuurlijk de wens van iedere liefhebbende ouder. Er komt vaak heel wat strijd bij kijken. Wat werkt bij een gemiddeld kind, werkt niet bij jullie kind. Dat is heel normaal. 

 

Waar loopt jouw kind thuis, op school of elders tegenaan? Wat wil hij/zij veranderen? Wat willen jullie als ouders veranderen? Waar kunnen jullie meer adviezen over gebruiken? 

Tijdens een persoonlijk traject of een voelsprietentraining krijg je als kind én ouder(s) duwtjes in de rug, krijg je nieuwe inzichten en handvatten over een betere interactie met elkaar.

Je bent van harte welkom!    

Hooggevoelig-sterk-wilskrachtig-300x157.jpg

Bronnen:

https://gevoeligheidgrootbrengen.nl

Het hooggevoelige kind met een sterke wil; Janne van Olphen, 2017

Hoogsensitief; Elke van Hoof, 2016