Volle hoofdjes voorkomen

In deze blog inspireren wij jou om signalen van volle hoofdjes tijdig op te merken, en anderzijds geven we jou tips om preventief je kind te helpen ontladen of ontspannen om volle hoofdjes te vermijden.

Dit laatste kan je maar best doen, want zo zal jij als ouder ook minder gezeur, getreuzel en irritant gedrag in de hand werken bij je kind! Win-win!

 

Als experten op vlak van het psychologisch welzijn van kinderen zien wij volgende gedragingen vaak bovenkomen bij kinderen die een middelmatige tot hoge spanning ervaren:

-        Meer ruzietjes tussen broer(s) en/of zus(sen);

-        Kortere lontjes;

-        Meer geklaag over vriend(innet)jes op school;

-        Toenemende faalangst (‘Ik kan het niet, huilen, tieren, weggooien, …. )

-        Meer buikpijn, hoofdpijn, slechtere nachten,…

-        ‘Zwaardere’ energie, minder lachen;

-        Sneller huilen;

-        Enz….

 

Zowel kinderen als volwassenen kunnen pas optimaal functioneren als hun innerlijk systeem in balans is (ons activerend of sympathisch zenuwstelsel dient in evenwicht te zijn met ons ontspannend of parasympathisch zenuwstelsel).

Het is dus van vitaal belang om extra bewust in te zetten op ontprikkeling (het inlassen van ontladings-of ontspanningsmomentjes). Denk niet meteen aan grootse dingen.

Wij inspireren je hieronder met enkele kleine tips & tricks:

1.   Gun je kind ontlaad-tijd meteen na hun school- of kampdag (best geen schermpjes, maar wel trampoline springen, extra fietstochtje, dansen en zingen, voetballen, boksbal….).

2.  Doe bij thuiskomst eens een massageverhaaltjes op elkaars rug, hoofd, haren,…  

alotofmom.mom

Bron: https://www.alotof.mom/

3. Maak een kriebelbox met allerlei leuke materialen om te masseren op elkaars kleren (autootjes, veren, massagespulletjes, balletje, ….). Zet deze goed in het zicht zodat deze snel kan bovengehaald worden! 

4.     Sluit samen jullie ogen en luister naar een visualisatieverhaaltje voor enkele minuten (te vinden op internet). 

5.       Maak een ‘emotie-hoekje’ met een emotie-poster of -kaarten om eenvoudig te kunnen aanduiden hoe je kind zich voelt. Je kan dit hoekje aanvullen met behoeftekaartjes(*), yogakaartjes en uíteraard onze Alohi-bingo (zie onder voor gratis download!).  

6.  Leg sensorische materialen in de ‘emotie-hoek’ zodat de zintuigen geprikkeld kunnen worden. Denk aan: voelbakken met gekleurde rijst of pasta’s, orbeez (waterballetjes), klei, stressballen in verschillende vormen en maten, kauwpotlood, mp3 met rustige muziek, ….

7. Verdiep je als ouder op een preventieve en laagdrempelige manier in de psychologie van volle hoofdjes om vroegtijdig signalen te kunnen opmerken. Els van Alohi vzw ontwikkelde een laagdrempelig online oudertraject ‘eerste hulp bij volle hoofden’ (Meer info: https://detalententuin.be/eerste-hulp-bij-volle-hoofden/ ).

 

Om jullie op weg te helpen naar een speelse manier van (preventief) ontprikkelen, ontvangen jullie in deze blog onze gratis Alohi-tool voor thuis.

Deze tool bevat een kidsproof stappenplan met beestige bingo. Het is leuk om het stappenplan en de bingo goed in het zicht op te hangen. Idealiter doe je mee met jouw kind(eren) aangezien je jouw kind een extra zetje kan geven om te ontladen/ontspannen. De verbinding die dagelijks ontstaat tussen jullie zal ongetwijfeld helpen om geïrriteerd gedrag te voorkomen.

 

*Emotie-en behoeftematerialen aan te kopen bij https://www.alotof.mom/ of http://www.gedachte-kracht.nl/

 

Previous
Previous

Al de balletjes in de lucht houden

Next
Next

Wist je dat huilen oké is?